Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρίζετε σπίτι κουρασμένοι και να ξαπλώνετε σε αφράτα και καθαρά σεντόνια, σωστά; Ωστόσο, αυτή η μικρή «πολυτέλεια» θέλει τρόπο-κι όχι κόπο- για να την απολαμβάνετε στο έπακρο. Κι επειδή συνήθως καταλήγουν συρρικνωμένα ή με λεπτή και τραχιά υφή που θυμίζει… χαρτί, εμείς μαζέψαμε τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι όταν τα πλένουμε κι από σήμερα λέμε «Ποτέ ξανά!» στα σκληρά σεντόνια.
Απαλά και πεντακάθαρα σεντόνια με ΑΥΤΑ τα tips.
#1 Δεν τα πλένετε (αρκετά) συχνά Σε αντίθεση με τα αγαπημένα σας τζιν, τα σεντόνια δεν φθείρονται τόσο με τις πολλές ή απανωτές πλύσεις. Επιπλέον, κάθε βράδυ διάφορα βακτήρια κι ο ιδρώτας μας εισχωρούν στην ύφανσή τους γεγονός που κάνει το φρεσκάρισμά τους απαραίτητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Good Housekeeping Institute, το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείτε να κρατήσετε τα σεντόνια σας μακριά από το πλυντήριο είναι 2 εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με το ιδανικό σενάριο, καλό είναι να τα πλένετε κάθε 6-7 ημέρες.
#2 Διαλέγετε το λάθος πρόγραμμα Κάθε φορά που πλένετε τα σεντόνια σας, επιλέγετε κάποιο πρόγραμμα με πρόπλυση και με υψηλή θερμοκρασία με στόχο να ξορκίσετε λεκέδες και μικροοργανισμούς από την επιφάνειά τους. Κι όμως αυτή η συνήθεια δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο αν τα σεντόνια σας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου καθαρισμού! Στη θέση του, μπορείτε απλά να επιλέξετε το πρόγραμμα πλύσης ή εκείνο για βαμβακερά και χρωματιστά υφάσματα. Αυτά τα προγράμματα διαρκούν λιγότερο, είναι πιο «φιλικά» στις ίνες του υφάσματος και, έτσι, μειώνουν το τσαλάκωμα.
Tip Μην πλένετε τα σεντόνια σας με ζεστό νερό γιατί, ειδικά τα βαμβακερά σεντόνια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, «μπαίνουν».
#3 (Παρα)Γεμίζετε το πλυντήριο Η ιδέα του να ρίξετε απλά όλα τα άπλυτα σεντόνια της οικογένειας στο πλυντήριο μπορεί να φαίνεται άκρως δελεαστική, αλλά δεν είναι η καλύτερη ειδικά όταν γεμίζετε τόσο τον κάδο που με το ζόρι κλείνει η πόρτα της συσκευής. Κι αυτό γιατί τα σεντόνια χρειάζονται το χώρο τους…για να καθαρίσουν σε βάθος.
#4 Τα βάζετε στο στεγνωτήριο μαζί με τις πετσέτες σας Μπορεί να ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αλλά τα σεντόνια στεγνώνουν πιο σύντομα και γρήγορα από τις πετσέτες γιατί η ύφανσή τους είναι πιο λεπτή και ελαφριά. Αν δε θέλετε να βάλετε στεγνωτήριο μόνο για τα σεντόνια σας, επιλέξτε να τα συνδυάσετε με τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα σας.
#5 Ξεχνάτε τους λεκέδες Αν τα σεντόνια σας είναι καθαρά, τότε μπορείτε απλά να τα βάλετε στο πλυντήριο για το καθιερωμένο τους… μπανάκι! Ωστόσο, καλό είναι να τα ελέγχετε για υπολείμματα λεκέδων πριν από κάθε πλύση. Αν βρείτε (βρόμικες) αποδείξεις, καλύψτε τυχόν λεκέδες με λίγο απορρυπαντικό για να βεβαιωθείτε ότι θα εξολοθρεύσετε πλήρως τα σημάδια τους. Όλοι κάνουμε λάθη στο πλύσιμο: πατήστε εδώ για να μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε όταν πλένετε στο χέρι!
#6 Βάζετε πολύ απορρυπαντικό Η μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού δεν πρόκειται να καθαρίσει καλύτερα τα σεντόνια σας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη μισή δόση από αυτή που πρέπει και αποφύγετε το μαλακτικό καθώς περιέχει χημικά που ξεφτίζουν το σεντόνι και σπάνε τις ίνες του.
Σε τι θερμοκρασία πρέπει να πλένονται τα σεντόνια – Το λάθος που κάνουν όλοι
Η αλήθεια είναι ότι θα συμφωνούσαμε όλοι πως η αίσθηση όταν ξαπλώνει κάποιος σε ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια είναι μοναδική.
Ωστόσο, εάν αναρωτηθούμε ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να πλένουμε τα σεντόνια μας, ώστε και να μην πάρει φωτιά ο λογαριασμός του ρεύματος, θα ακουστούν πολλές γνώμες και σίγουρα κάποιες δεν θα είναι σωστές.
Τη σωστή δίνει η ειδικός Lianne Shoolbread της γαλλικής εταιρείας λευκών ειδών, Soak & Sleep. Όπως δήλωσε στη βρετανική Express, οι 40 βαθμοί είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να πλένουμε τακτικά τα σεντόνια μας, αφού καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το να τα πλέναμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Βέβαια, σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι οι 40 βαθμοί είναι κατάλληλοι για σεντόνια που δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικα και εφόσον πλένονται συστηματικά, ενώ τα μεταξωτά πλένονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία των 30 βαθμών.
Αν πάλι είναι βρώμικα ή έχει ξαπλώσει σε αυτά κάποιος ενώ ήταν άρρωστος, τότε θα πρέπει να τα πλύνει σε θερμοκρασία 60 βαθμών και παραπάνω, ώστε να σκοτωθούν οι ιοί στο ύφασμα, να εξαλειφθούν τα ακάρεα και να φύγουν οι επίμονοι λεκέδες.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε και την ετικέτα των σεντονιών για να δούμε ποια θερμοκρασία προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία και να μην ξεχνάμε να αλλάζουμε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα, ακόμα περισσότερο δε εάν είναι λευκού χρώματος.
Η Lianne Shoolbread συμβουλεύει να έχουμε επιπλέον αριθμό καθαρών σεντονιών στο ντουλάπι, αφού δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να πλένουμε συστηματικά, ώστε να μπορούμε να τα αλλάζουμε κάθε εβδομάδα.
Όσον αφορά τα παπλώματα, αυτά πρέπει να πλένονται κάθε έξι με 12 μήνες στους 60 βαθμούς, ενώ κάποια ίσως είναι καλύτερα να δίνονται στο καθαριστήριο.
Τα μαξιλάρια θέλουν πλύσιμο κάθε τρεις με έξι μήνες και μπορούν να πλυθούν στους 30 με 40 βαθμούς, όπως αναφέρει η Express.