Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις Κυκλάδες, ανοιχτά της Σαντορίνης το βράδυ της Τετάρτης (12.02.2025).
Ο σεισμός έγινε στις 20:34 βόρεια 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες ισχυρές δονήσεις που έχουν σημειωθεί στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Δείτε το βίντεο – Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μετά τη Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά Μέσα αναφέρθηκε στην Καλντέρα.
“Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε”, τόνισε αρχικά.
“Και οι μεταβολές αυτές”, όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, “είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.”.
“Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί”, είπε, ενώ σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί”, καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.
Παπαζάχος: “Μία έκρηξη ηφαιστείου είναι πάντα πιθανή”
Για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων σε Σαντορίνη και Αμοργό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα, Κώστας Παπαζάχος.
“Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου” είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως “η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη”.