Απέφυγε να προσδιορίσει πόσο θα διαρκέσει η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης ο ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Mega.
Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε ο καθηγητής είναι εάν ο ίδιος θα έμενε στο νησί της Σαντορίνης ή αν θα έφευγε από αυτό, με φόντο τις μαζικές αναχωρήσεις κατοίκων και εργαζομένων. “Αυτό είναι μια τελείως προσωπική απόφαση του κάθε ανθρώπου. Εγώ προσωπικά θα γύριζα στη Σαντορίνη αν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο, με τον σύγχρονο οικοδομικό κώδικα” είπε και πρόσθεσε ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα σύμφωνα με τον σύγχρονο πολεοδομικό κανονισμό και δεν έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα υπόλοιπα.
Τα τρία σενάρια για τους σεισμούς στις Κυκλάδες
Στη συνέχεια, ο κ. Συνολάκης παρουσίασε τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου στις Κυκλάδες.
– Το πρώτο και καλύτερο σενάριο, όπως είπε είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως είχε γίνει το 2011-2012.
– Το δεύτερο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει κανείς εύκολα το μέγεθός του.
“Το μέγεθος του επικείμενου σεισμού εξαρτάται όχι μόνο από τα μεγέθη αλλά και από το πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν π.χ. έχουμε καινούργια επίκεντρα πολύ πιο νότια ή πολύ πιο βόρεια ή πιο ανατολικά ή πιο δυτικά, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή και να αξιολογούμε” σχολίασε σχετικά με το δεύτερο σενάριο.
– Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, “αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να το φοβόμαστε αυτό καθαυτό” τόνισε ο Κώστας Συνολάκης. Καινούργια gadgets
Όπως είπε ο καθηγητής, “τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Νέα Καμμένη το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950 χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε”.
Δείτε το βίντεο – Κ. Συνολάκης: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί, αν το σπίτι μου ήταν καλοχτισμένο θα έμενα στην Σαντορίνη»