Τρομοκρατημένοι εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και τουρίστες, εξαιτίας της αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, στο νησί.
Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, είναι εκατοντάδες. Κάθε δέκα λεπτά οι σεισμογράφοι καταγράφουν και μία νέα δραστηριότητα.
Οι σεισμοί φέρνουν κατολισθήσεις και έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Άρον άρον φεύγουν οι κάτοικοι, ενώ σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων, με αυτοκίνητα να κατευθύνονται στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.
Δείτε το βίντεο – Έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη έβαλαν οι αεροπορικές εταιρείες – Άρον άρον φεύγουν οι πολίτες
Αρκετοί κοιμήθηκαν σε αμάξια και πλατείες μαζί με τις οικογένειές τους, μέχρι να μπουν στο πλοίο και να φύγουν από το νησί.
Εικόνες δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί, με γονείς να κρατάνε αγκαλιά τα παιδιά τους περιμένοντας σε τεράστιες ουρές, ενώ μερικοί εγκαταλείπουν τα οχήματά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Αθήνα αεροπορικώς, καθώς έχουν προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα αναχωρούν με τα αεροσκάφη γεμάτα, με συνέπεια οι εταιρείες να προσανατολίζονται σε επιπλέον δρομολόγια. Ενδεικτικά, η AEGEAN ενημέρωσε το επιβατικό κοινό “για την προσθήκη δυο (2) έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας (1) επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού”. Ακολούθως, προστέθηκαν επιπλέον πτήσεις και συνολικά τα έκτακτα δρομολόγια είναι τέσσερα σήμερα και δυο αύριο.
Επιπλέον, μέχρι και την Παρασκευή τα δρομολόγια δεν θα γίνονται με τα turboprop (ελικοφόρα) καθώς αναβαθμίστηκαν οι πτήσεις και όλες εκτελούνται με Airbus (A320). Oι πληρότητες, κατά τις ίδιες πηγές, είναι στο 100%, κάτι που φαίνεται και από τις πλατφόρμες κρατήσεων εισιτηρίων.
“Είμαι λίγο συγκινημένη. Όλα καλά θα πάνε. Πληρώσαμε πανάκριβα το εισιτήριο. Δώσαμε 420 ευρώ, 210 το άτομο, εγώ και το παιδί. Ντροπή τους πραγματικά” δήλωσε μια γυναίκα, μόλις βγήκε από τις Αφίξεις στο “Ελ. Βενιζέλος”.
Ερωτηθείσα για το πώς βιώνουν αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι της Σαντορίνης εκεί σημείωσε ότι “οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι, τι να πούμε, έχουμε διάφορα, σεισμούς, ηφαίστεια”.
Οι ειδικοί μιλούν για την πορεία του φαινομένου αλλά κανείς τους δεν είναι απόλυτα καθησυχαστικός όσον αφορά τα… επόμενα σχέδια του Εγκέλαδου.
Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί βρίσκεται περίπου 30χλμ ΒΑ της Σαντορίνης και καλύπτει μια ζώνη περίπου 25-30χλμ.
“Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Η ακολουθία η σεισμική έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών. Αύξηση του πλήθους των σεισμών, αύξηση του μεγέθους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων”, είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
“Αυτή η ζώνη έχει δυνατότητα να μας δώσει και μέγεθος κοντά στο 6. Βλέποντας τη σεισμικότητα να αυξάνεται, από χρόνο σε χρόνο και είμαστε νωρίς ακόμα, και έχοντας κι ένα μέγεθος 5 σήμερα είμαστε περισσότερο προβληματισμένοι”, είπε ο Νίκος Μέλης, διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος.
“Όταν υπάρχει μια τέτοια σεισμική διέγερση, μπορεί να γίνουν σεισμοί και 5 και λίγο μεγαλύτεροι. Αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους μας είναι η μικρή πιθανότητα που υπάρχει είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός εκεί και να υπάρχει πρόβλημα και στα γύρω νησιά”, είπε ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ.
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή όχι μόνο για τη Σαντορίνη, αλλά και για Αμοργό, Ανάφη και Ίο, όπου τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.
“Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αύξηση των σεισμικών δονήσεων και ως προς τα μεγέθη. Ειδικά σήμερα τις πρωινές ώρες, από τις 9.00 μέχρι τις 10.00 δε σταμάτησε αυτός ο θόρυβος, θα έλεγα ανά δίλεπτο, τρίλεπτο, τετράλεπτο είχαμε σεισμική δόνηση. Υπάρχει μια ανησυχία, είναι γεγονός ότι υπάρχει προβληματισμός. Σε επιφυλακή είμαστε, ψύχραιμοι είμαστε”, είπε ο Ιάκωβος Ρούσσος, δήμαρχος Ανάφης.
Συνολάκης: “Δεν αποκλείεται σύνδεση σεισμών και ηφαιστείου”
Για το ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, αν δηλαδή το ηφαίστειο Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στο νησί, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Συνολάκης αποκάλυψε ότι ακόμα η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο, όμως εντόπισε και μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.
Επισήμανε πάντως ότι είτε υπάρξει μικρή έκρηξη είτε ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τσουνάμι, πράγμα που πρέπει να οδηγήσει όσους πολίτες τυχόν βρίσκονται κοντά σε παραλία, να απομακρυνθούν άμεσα από την ακτογραμμή.
Γενικότερα εκτίμησε ότι παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές και τον μικρότερο κίνδυνο καταστροφών υποδομών, το “χειρότερο” σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δείτε το βίντεο – Σεισμοί στην Σαντορίνη: Τι είπε ο Κώστας Συνολάκης για το ηφαίστειο και τις δονήσεις
Λέκκας: “Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός”
Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
“Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής. Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή. Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων.
Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. “Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα”, σημείωσε.
Ερωτηθείς αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια. “Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου”, επισήμανε και προσέθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.
“Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα”, είπε.
Όπως εξήγησε η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός. “Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.
Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5”, τόνισε και κατέληξε: “Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα”.