Ένας Ελληνοαυστραλός άνδρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβόητης υπόθεσης των «φόνων της οδού Easey», μία από τις πιο διαβόητες ανεξιχνίαστες υποθέσεις της Αυστραλίας, αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μετά την έκδοσή του από την Ιταλία.
Ο Περικλής «Πέρι» Κουρουμπλής (Perry Kouroumblis), 65 ετών, στον οποίο δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες και διατηρεί το δικαίωμα της αθωότητάς του, συνελήφθη στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο και κρατούνταν στη φυλακή Regina Coeli πριν την έκδοσή του, ενώ αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία αργά την Τρίτη, συνοδευόμενος από ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Βικτώριας.
Η επιστροφή του αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την έρευνα που έχει απασχολήσει τις Αρχές, για σχεδόν πέντε δεκαετίες.
Οι φόνοι της οδού Easey
Τον Ιανουάριο του 1977, η Σουζάν Άρμστρονγκ, 27 ετών, μια ανύπαντρη μητέρα που απέκτησε παιδί κατά τη διαμονή της στη Νάξο, και η Σούζαν Μπάρτλετ, 28 ετών, δασκάλα σε τοπικό σχολείο, βρέθηκαν μαχαιρωμένες μέχρι θανάτου στο σπίτι τους στην οδό Easey, στην περιοχή Κόλινγκγουντ της Μελβούρνης.
Το σπίτι στην οδό Easey όπου εντοπίστηκαν τα δύο θύματα. Φωτογραφία: Αστυνομία της Βικτώρια
Τα πτώματα των δύο γυναικών, που ήταν φίλες από το λύκειο, εντοπίστηκαν τρεις ημέρες μετά την τελευταία φορά που είχαν εντοπιστεί ζωντανές.
Στο σπίτι βρέθηκε σώος ο ενός έτους γιος της Άρμστρονγκ, στο κρεβατάκι του.
Οι δολοφονίες της Άρμστρονγκ και της Μπάρτλετ, το 1977, παραμένουν μία από τις πιο σκληρές και μυστηριώδεις εγκληματικές υποθέσεις της Αυστραλίας.
Η Σουζάν Άρμστρονγκ (αριστερά) και η Σούζαν Μπάρτλετ. Φωτογραφίες: Αστυνομία της Βικτώρια
Η έρευνα και η προσοχή στον Πέρι Κουρουμπλής
Ο 17χρονος τότε Κουρουμπλής, ήρθε για πρώτη φορά στο στόχαστρο της αστυνομίας λίγες ημέρες μετά τις δολοφονίες, όταν δήλωσε ότι βρήκε ένα ματωμένο μαχαίρι κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.
Αν και αρχικά, λοιπόν, είχε παρουσιαστεί ως μάρτυρας και φερόταν να έχει άλλοθι, η εξέλιξη της υπόθεσης και νέες αναλύσεις DNA τον κατέστησαν ύποπτο.
Μια υπόθεση που συγκλονίζει επί δεκαετίες
Η υπόθεση των δολοφονιών της οδού Easey έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στην Αυστραλία, με πολυάριθμες αστυνομικές εκκλήσεις, βιβλία εγκληματολογίας και επιτυχημένα podcasts αφιερωμένα στους μυστηριώδεις φόνους.
Το 2017, η αστυνομία της Βικτώριας προσέφερε αμοιβή 1 εκατομμυρίου αυστραλιανών δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το έγκλημα.
O αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώριας, Σέιν Πάτον, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «απόλυτα φρικιαστική, βίαιη και μανιακή», ενώ αναγνώρισε την αφοσίωση των ντετέκτιβ που εργάστηκαν ακούραστα για την εξιχνίαση του εγκλήματος.
«Αυτό το έγκλημα χτύπησε την καρδιά της κοινότητάς μας – δύο γυναίκες στο σπίτι τους, όπου έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς», σχολίασε.
Οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσαν ότι οι ζωές τους άλλαξαν «ανεπανόρθωτα» από το στυγερό έγκλημα. «Για δύο ήσυχες οικογένειες από τη Βικτώρια, ήταν πάντα αδύνατο να κατανοήσουν τη βίαιη και αχρείαστη φύση του θανάτου της Σουζάν και της Σούζαν», ανέφεραν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς την αστυνομία για την αφοσίωσή της στην υπόθεση.
Σύλληψη και νομικές δυσκολίες
Η αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης (Interpol red notice) για τον Πέρι Κουρουμπλής, κατηγορώντας τον για δύο ανθρωποκτονίες και έναν βιασμό, αφού έφυγε από την Αυστραλία πριν από επτά χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσε να συλληφθεί στην Ελλάδα, όπου διέμενε, λόγω περιορισμού της ελληνικής νομοθεσίας που απαιτεί να ασκηθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εντός 20 ετών από το έγκλημα.
Τελικά, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Leonardo da Vinci στη Ρώμη, καθώς βρισκόταν στη διεθνή λίστα καταζητούμενων.
Τώρα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την έκδοσή του τον περασμένο μήνα, και ο Κουρουμπλής δήλωσε μέσω της δικηγόρου του ότι «είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη δίκη στην Αυστραλία». Στο δικαστήριο, δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στο αίτημα έκδοσης και τόνισε ότι είναι αθώος και ότι σκοπεύει να καθαρίσει το όνομά του.
Με πληροφορίες από: Guardian, BBC