Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
Την μαζική ανάκληση σημαντικών παρτίδων από πατατάκια Lay’s Classic διέταξε πριν λίγες μέρες ο FDA, οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α. λόγω του εντοπισμού μη δηλωμένου αλλεργιογόνου γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό δυνητικό κίνδυνο για καταναλωτές με αλλεργίες.
Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
Σήμερα με νέα του ανακοίνωση ο FDA έδωσε στη δημοσιότητα την ταξινόμηση του κινδύνου για τα ανακληθέντα πατατάκια. Όπως τονίζει έχουν ανακληθεί .344 σακούλες Lay’s Classic Potato Chips σε όλο το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον από τις 13 Δεκεμβρίου και η κατηγορία κινδύνου είναι η 1. Η ταξινόμηση αυτή, σύμφωνα με τον FDA, υποδηλώνει ότι η έκθεση ή η κατανάλωση αυτών των πατατακίων θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία ή θάνατο».
Το εύρημα που οδήγησε στην υψηλή ταξινόμηση κινδύνου
Στα πατατάκια Lay’s Classic δόθηκε αυτή η υψηλή ταξινόμηση κινδύνου επειδή τα τσιπς περιείχαν μη δηλωμένο γάλα. Το γάλα είναι ένα από τα οκτώ «κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων» του FDA, δηλαδή ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσει σε κνίδωση, κράμπες, ζάλη, πρησμένες φωνητικές χορδές, ακόμη και σε απώλεια των αισθήσεων όσων είναι αλλεργικοί σε αυτό.
Η ανάκληση ξεκίνησε εθελοντικά από την Lay’s τον Δεκέμβριο σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον. Η εταιρεία δήλωσε ότι ειδοποιήθηκε για το μη δηλωμένο αλλεργιογόνο μετά από επικοινωνία με έναν πελάτη. Η Lay’s ανέφερε επίσης ότι η σακούλα των με τα κλασικά τσιπς ήταν ο μόνος τύπος τσιπς που ανακλήθηκε. Όλα τα άλλα τσιπς Lay’s είναι ασφαλή για κατανάλωση. Όποιος έχει αλλεργία ή ευαισθησία στο γάλα διατρέχει τον κίνδυνο μιας σοβαρής ή ακόμα και απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσει αυτά τα πατατάκια.
Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο τρόφιμο
Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ποικίλουν: Τα πιο συνηθισμένα είναι: αίσθημα φαγούρας στο στόμα, στο λαιμό ή στα αυτιά, κόκκινο ερύθημα στο σώμα (γενικευμένο ή σε ένα σημείο) και πρήξιμο στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη γλώσσα και το στόμα). Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν διάφορες μορφές δυσφορίας (αίσθημα στένωσης των αεραγωγών, δηλαδή η αίσθηση πως δεν μπορούμε να ανασάνουμε καλά, κοφτή αναπνοή ή αίσθημα ζάλης), αλλά και συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή ίωση, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, φτέρνισμα, καταρροή και βουλωμένη μύτη.
Η ποσότητα του αλλεργιογόνου δεν μετρά: Ακόμη και ελάχιστη ποσότητα ή ίχνη ενός τροφίμου στο οποίο είμαστε αλλεργικοί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση οπότε για αυτό είναι προαπαιτούμενο να αναγράφονται όλα τα συστατικά ακόμη ίχνη αυτών προς αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων.
Προσοχή στην αναφυλαξία: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα είναι κατά κανόνα ήπιες, όμως κάποιες φορές οδηγούν σε αναφυλαξία, γνωστή και ως αναφυλακτικό σοκ. Η αναφυλαξία είναι η ακραία εκδοχή της αλλεργικής αντίδρασης, έχει μεγάλη ένταση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται αμέσως. Τα αρχικά της συμπτώματα ενδέχεται να μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής αντίδρασης, γι’ αυτό τα άτομα που έχουν τροφική αλλεργία και το γνωρίζουν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για την εμφάνιση αναφυλλαξίας. Τα συμπτώματα αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι ταχυκαρδία, ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της στένωσης των αεραγωγών ή/και λιποθυμικό επεισόδιο και ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι η άμεση μεταφορά του πάσχοντος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Πηγή: dnews