Eστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα αναγκάζονται να αφαιρέσουν ένα συγκεκριμένο πιάτο από το μενού της εξαιτίας μίας μεγάλης κρίσης που έχει χτυπήσει το συγκεκριμένο προϊόν.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, οι Έλληνες εστιάτορες αφαιρούν τα μύδια λόγω κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες.
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της παραγωγής μυδιών, αφήνοντας τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα χωρίς ένα από τα βασικά συστατικά τους.
Πτώση 90% στη συγκομιδή
Το βρετανικό Μέσο επικαλείται τον καλλιεργητή μυδιών Αναστάσιο Ζακάλκα, που κάνει λόγο για «καταστροφή 100%», βλέποντας τα δίχτυα του άδεια τον Οκτώβριο.
«Δεν ξέρουμε πώς θα την βγάλουμε αυτόν τον χρόνο», δηλώνει.
Οι καύσωνες τον Ιούλιο ανέβασαν τις θερμοκρασίες της θάλασσας στην κύρια μυδοπαραγωγική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τον Θερμαϊκό Κόλπο, πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό οδήγησε σε πτώση 90% στη συγκομιδή το 2024.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τέτοια κρίση, που συνήθως συμβαίνει μία φορά στα δέκα χρόνια.