Για μια καλοστημένη κομπίνα με πρωταγωνιστή τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος φέρεται ότι εισέπραττε χιλιάδες ευρώ εν μέσω πανδημίας από τον λογαριασμό στήριξης των μισθωτών, κάνει λόγο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο παρουσιαστής εμφανίζεται να έχει λάβει, προτού τον πάρουν πρέφα στο υπουργείο Εργασίας επί Γιάννη Βρούτση, τουλάχιστον 100.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας, αυτό προέκυψε από την έρευνα που έκαναν οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ, τις δηλώσεις που κατέθεσαν εταιρίες συμφερόντων του για να μπουν στον μηχανισμό στήριξης, αλλά και την καρτέλα ασφαλισμένου του ίδιου.
Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από τα 1.000 ευρώ που δήλωνε ως μηνιαίο εισόδημα ο Μένιος Φουρθιώτης έφτασε να δηλώνει μεικτά το ποσό των… 85.000 ευρώ, όπως και κάποιοι εργαζόμενοι των εταιριών του! Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εργαζόμενοι είχαν πλήρη άγνοια για την εκτόξευση των μισθών τους και μάλιστα ένας εξ αυτών προχώρησε σε καταγγελία.
«Με βάση την προσωπική καρτέλα του στον ΕΦΚΑ, εμφανίζεται να έχει συνολικές αποδοχές ύψους 800 ευρώ τον Μάιο του 2020. Τον Ιανουάριο αυξάνονται σε 1.589 ευρώ, για να εκτοξευτούν τον Ιούλιο σε συνολικά 37.000 ευρώ» αναφέρει η εφημερίδα.
Η… τρελή ανοδική κούρσα του μισθού φέρεται -σύμφωνα με την αποκάλυψη- να συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες, με τον παρουσιαστή να δηλώνει τον Αύγουστο 63.000 ευρώ, τον Σεπτέμβριο σχεδόν 65.000 ευρώ, τον Οκτώβριο σχεδόν 92.000 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο ο μισθός «έπεσε» στα 84.000 ευρώ! Ετσι, λοιπόν, στο πλαίσιο της στήριξης των εργαζομένων, το κράτος κλήθηκε να καταβάλει το 60% αυτών των υπέρογκων μισθών για κάθε έναν μήνα!
Οργή και πλαφόν
Φρένο σε αυτό το συστηματικό άρμεγμα του δημόσιου χρήματος μπήκε όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωσαν τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τα… ευρήματα. Οπως δήλωσε ο πρώην υπουργός στην εφημερίδα, χωρίς να κατονομάσει το συγκεκριμένο πρόσωπο, εξοργίστηκε από την κατάχρηση και έβαλε πλαφόν στους υπό επιδότηση μισθούς το ποσό των 6.500 ευρώ.
Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ανήκουστη και, όπως είπε ο κ. Βρούτσης σχολιάζοντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, δεν πιστεύει και ούτε καν μπορεί να το σκεφτεί πως έπαιξε ρόλο το φρένο που έβαλε στις κομπίνες. Σημειώνει, ωστόσο, πως είχε τεράστιο προσωπικό πολιτικό κόστος από τη σύγκρουσή του με τον τηλεπαρουσιαστή ύστερα από την αποκάλυψη της αλήθειας και λέει, χωρίς να τον κατονομάζει:
«Το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Ελεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός. Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή» περιέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης την εμπειρία του όταν αποφάσισε να τελειώσει τις κομπίνες.
Ανακοίνωση, έπειτα από όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση μέσα στο υπουργικό γραφείο του». Και διερωτάται: «Αλήθεια, ανάμεσα σε αυτούς που εισέβαλαν σε γραφείο υπουργού ήταν και αστυνομικοί που είχε παραχωρήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης στον κ. Φουρθιώτη;».
Και δημοσίευμα για μαϊμού ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ! Το Δ.Σ. και οι «λεπτοί» χειρισμοί
Ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης υπερτόνιζε κάθε τόσο την -ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε- δημοσιογραφική του ιδιότητα, και φέρεται να είχε ταυτότητα που υποτίθεται ότι ήταν της ΕΣΗΕΑ. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, ωστόσο, προέκυψε ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της Eνωσης Συντακτών -αν και πολύ θα το ήθελε!- και κυκλοφορούσε με ταυτότητα που, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Documentonews.gr, ήταν… μαϊμού!
Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας, ο Μένιος Φουρθιώτης ζητούσε από τους αστυνομικούς να συλλάβουν τον φωτορεπόρτερ του Documento έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, επειδή φωτογράφισε την αστυνομική συνοδεία φωνάζοντας «είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ» και επιδεικνύοντας μια διαπίστευση υπουργείου που είχε εξασφαλίσει με την πλαστή ταυτότητα.
Για την πλαστότητα της ταυτότητας, μάλιστα, είχε λάβει γνώση η ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον πριν από δύο μήνες βάσει εγγράφων, ενώ καταγγελίες ανέφεραν ότι ο Φουρθιώτης εξασφάλιζε διαπιστεύσεις ως αστυνομικός συντάκτης! Το θέμα είχε απασχολήσει την ΕΣΗΕΑ στις 9 Φεβρουαρίου όταν, παρουσία της προέδρου Μαρίας Αντωνιάδου, το Δ.Σ. αποφάσισε να γραφεί στα πρακτικά ότι «εξουσιοδοτεί ομόφωνα τη νομική σύμβουλο Χρύσα Σαλαβράκου, ώστε να χειριστεί νομικά την υπόθεση σε συνεργασία με τα υπουργεία και τους νομικούς συμβούλους του κυρίου Φουρθιώτη».
Βέβαια, το λογικό θα ήταν το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να κινηθεί άμεσα κατά του παρουσιαστή για καραμπινάτη υπόθεση πλαστογραφίας και να κάνει σχετική αναφορά στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να προασπίσει την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Παρ’ όλα αυτά αποφασίστηκε ο χειρισμός της υπόθεσης να γίνει σε συνεργασία με τους δικηγόρους του παρουσιαστή!
Σύμφωνα με το Documentonews.gr, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είχε ενημερωθεί με επιστολή στις 10 Φεβρουαρίου από τον παρουσιαστή, ο οποίος ομολογούσε την πλαστογραφία ρίχνοντας τις ευθύνες στη… γραμματέα του: «Το αίτημα στάλθηκε από τη γραμματέα μου, η οποία, αντί να γράψει ότι έχω αιτηθεί να γίνω μέλος της ενώσεώς σας, που είναι τιμή για μένα, καθώς από το 2008 εργάζομαι ως δημοσιογράφος στον χώρο των ΜΜΕ […], εκείνη έγραψε ότι είμαι μέλος, το χειρότερο δε έστειλε εν αγνοία μου ένα προσχέδιο δημοσιογραφικής ταυτότητας που είναι αναρτημένο στο σάιτ σας ως δημοσιογραφική ταυτότητα με υπογραφές και σφραγίδες».
Σε επικοινωνία της Documento με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, η Μαρία Αντωνιάδου υποστήριξε πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πλαστογραφία, ενώ για την επιστολή είπε αρχικά πως δεν γνωρίζει σε ποια αναφέρεται η εφημερίδα. Οταν από την εφημερίδα τής μετέφεραν αποσπάσματα της επιστολής, η πρόεδρος απάντησε ότι τη γνωρίζει, αλλά είναι… προσωπικά δεδομένα!
Πηγή espresso