Εύθραυστες, ευμετάβλητες και οριακές είναι όλες οι ισορροπίες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πως μεταφράζεται αυτό με απλά λόγια; Κάθε νέα εξέλιξη, κάθε διαφοροποίηση στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, μπορεί να φέρει σημαντικές μετατοπίσεις στην κοινή γνώμη, κάτι που αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Οι ριζικές δομικές αλλαγές που συντελέστηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως παγιώνουν μία σημαντική αλλαγή στον κεντρώο χώρο. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μία αλλαγή δεδομένων και μία αθρόα μετακίνηση ψηφοφόρων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση
Στο πιο πρόσφατο γκάλοπ που έκανε η εταιρία ALCO και το οποίο παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων του Alpha, το ΠΑΣΟΚ είναι πια ξεκάθαρα δεύτερη πολιτική δύναμη, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να φυλλορροεί και να πέφτει στο 24% σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση σε ότι αφορά τις προτιμήσεις, με ποσοστό οριακά πάνω από το 7%, ενώ η πρόθεση ψήφου μαρτυρά τάσεις για εννιακομματική Βουλή, αφού πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3% βρίσκονται Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής, Κίνημα Δημοκρατίας και Νίκη.
Δείτε το βίντεο – Η μεγάλη δημοσκόπηση του Alpha
Έπιασε ταβάνι
Ωστόσο, αν μελετήσει κανείς πολύ προσεκτικά την τάση που υπάρχει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που αφορούν αυτές που θα βγουν στην δημοσιότητα σε λίγες μέρες, θα δει ότι η δυναμική που άρχισε να αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχίζει να φθίνει.
Υπάρχει η αίσθηση πως τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπιασαν ταβάνι, αφού υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση γύρω στο 16%.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να εδραιώνεται ως δεύτερη πολιτική δύναμη του χώρου, ωστόσο προς το παρόν δεν δείχνει πως αναπτύσσει κυβερνητική δυναμική.
Δεν απειλείται…
Η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κόμμα που να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αισθάνεται απειλή.
Η διαγραφή Σαμαρά δεν φαίνεται ότι πλήττει σημαντικά το κυβερνών κόμμα, που συνεχίζει να εμφανίζει σημαντικό ποσοστό συσπείρωσης ανάμεσα στους οπαδούς του, ενώ όλη αυτή η διάσπαση στον κεντρώο χώρο και η κινητικότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους της κατακερματισμένης αριστεράς φαίνεται ότι ευνοεί ακόμα περισσότερο την Νέα Δημοκρατία, που προς το παρόν εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο…