Μπορεί να μπήκε ο Δεκέμβρης με ανοιξιάτικο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο το σκηνικό του καιρού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά, αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες.
Όπως τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, από την Κυριακή αναμένονται βροχές.
Κατά τα “Νικολοβάρβαρα”, όπως αποκαλείται το τριήμερο από τις 4 Δεκεμβρίου, που γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα έως τις 6 Δεκεμβρίου, που γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, έρχονται αρκετές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και μεταφορά σκόνης.
Ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε μάλιστα τον μετεωρολογικό μηχανισμό βάσει του οποίου μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση του καιρού που θα έχουμε τα Χριστούγεννα.
Έτσι, με βάση τον ρυθμό επανάληψης των “κυμάτων Rossby”, φαίνεται ότι και τα Χριστούγεννα θα έχουμε αρκετές βροχές.
Πώς τα κύματα Rossby μπορούν να δώσουν πρόγνωση
Όπως αναφέρει σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του ο Θοδωρής Κολυδάς, kolydas.eu, “στην Ελλάδα η λαϊκή παράδοση θέλει ο καιρός της ημέρας των Χριστουγέννων να είναι ο ίδιος με τον καιρό που είχε στις 4/12, της Αγίας Βαρβάρας.
Στην Πολωνία όμως οι άνθρωποι που παρακολουθούν τον καιρό την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας έχουν διαπιστώσει ότι η βροχή την τέταρτη Δεκεμβρίου σημαίνει ότι το κρύο και ο πάγος θα φτάσουν σταδιακά μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Αντίθετα όταν επικρατεί κρύο και πάγος την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας τότε προμηνύονται ζεστά και βροχερά Χριστούγεννα.
Άμεσα μας γεννάται το ερώτημα γιατί να υπάρχουν άραγε αυτές οι καιρικές αντιθέσεις έστω και στατιστικά; Γιατί άλλα πράγματα “να ισχύουν” στην Πολωνία και άλλα στην Ελλάδα.
Κατά την άποψή μου -χωρίς να είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά- θα πρέπει να υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα μεγάλα κύματα Rossby που περιστρέφονται γύρω από την Γη.
Τα κύματα Rossby σχηματίζονται κυρίως λόγω των διαφορετικών γεωγραφικών χαρακτηριστικών του πλανήτη μας Πρώτον, η θέρμανση της γης από τον ήλιο είναι άνιση λόγω των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών της γης (ονομάζεται διαφορική θέρμανση της επιφάνειας της γης). Δεύτερον, ο αέρας δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τα βουνά, επομένως πρέπει να ανεβαίνει και να ξαναγυρίζει.
Και στις δύο περιπτώσεις, η διακοπή της ροής του αέρα δημιουργεί ανισορροπίες στην κατανομή της θερμοκρασίας τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Ο άνεμος ανταποκρίνεται επιδιώκοντας την επιστροφή σε μια “ισορροπημένη” ατμόσφαιρα και αλλάζει ταχύτητα ή/και κατεύθυνση. Ωστόσο, όσο ο ήλιος συνεχίζει να λάμπει, αυτές οι ανισορροπίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Έτσι, ο άνεμος θα αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και θα εξελίσσεται σε κυματοειδή μοτίβα. Το μήκος των μεγάλων κυμάτων ποικίλλει από περίπου 3.700 μίλια (6.000 km) έως 5.000 mi (8.000 km) ή περισσότερο. Γενικά τα κύματα αυτά κινούνται πολύ αργά από τα δυτικά προς τα ανατολικά και είναι πολύ πιθανόν οι χρονικές διαφορές αυτές να δημιουργούνται λόγω και των διαφορετικών ροών στα βόρεια πλάτη της Πολωνίας σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στα νότια στην περιοχή της Ελλάδος. Αυτό βέβαια πρέπει διερευνηθεί.
Εάν άλλο δεδομένο είναι οτι όταν έχουμε ομαλή ροή των συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, πρακτικά η μέση διάρκεια της μιας κακοκαιρίας από την άλλη κρατά συνήθως 5-7 ημέρες ( το νοιώθουμε και μας πειράζει όταν ο καιρός χαλάει κάθε ΣΚ).
Έτσι λοιπόν σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ Νικολοβαρβάρων και Χριστουγέννων καθώς πάντα μεσολαβούν 21 μέρες (25-4=21) αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν όταν μεσολαβήσουν απλώς 3 ομαλά κύματα Rossby (3X7=21) τότε να έχω τον ίδιο καιρό τα Χριστούγεννα με αυτόν της Αγίας Βαρβάρας”.