Εικονικές εξωσωματικές, χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, παράνομη διακίνηση γενετικού υλικού εν αγνοία δοτριών και ληπτών, κατ’ επάγγελμα μεσιτείες για δωρεά ωαρίων. Δεκαεπτά μήνες μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών με “πρωταγωνιστή” πασίγνωστο γυναικολόγο των Χανίων, τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι της παράνομης δραστηριότητας που φαίνεται να εκκινεί τουλάχιστον από το 2018.
“Με νάρκωσε, μου έδωσε ελπίδες, μου έδωσε φάκελο για τη θεραπεία και ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο της Αστυνομίας. Δεν ψάξαμε αν οι εξετάσεις ήταν πλαστές, είμαστε σε σοκ”, αναφέρει γυναίκα που έπεσε στα “δίχτυα” του απατεώνα γιατρού, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος και πλέον βρίσκεται υπόλογος με επιπλέον κατηγορίες. Όπως περιγράφει: “όλοι οι γιατροί που ελέγχονται είναι πασίγνωστοι. Μας τους είχαν συστήσει για εξωσωματική, ακούγαμε τα καλύτερα λόγια, πέσαμε από τα σύννεφα”.
Στη λίστα των κατηγορούμενων τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε δύο χωριστές δικογραφίες, έχουν προστεθεί ένας 61 ετών πασίγνωστος καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά και ένας 46χρονος γυναικολόγος, που εργαζόταν στην “επίμαχη” κλινική των Χανίων.
Μια δεύτερη γυναίκα, καταγγέλλει τον κατηγορούμενο διευθυντή της κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, που συνελήφθη για τη δράση της “φάμπρικας” υποβοηθούμενων γεννήσεων και εικονικών εξωσωματικών, ότι είχε… “βαφτίσει” ως… “επαναστατική φαρμακευτική μέθοδο”, μια πολύμηνη θεραπεία που όπως αποδείχτηκε περιλάμβανε απλώς τη χρήση βιταμινών με… “ετικέτα” του ιατρείου.
Τα αρχεία της επίμαχης κλινικής των Χανίων, χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και εκατοντάδες καταθέσεις, αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 274 γυναίκες βίωσαν έναν απίστευτο γολγοθά στα χέρια γνωστών γιατρών, που στο βωμό του εύκολου χρήματος, δεν δίστασαν να “παίξουν” με τις αγωνίες ζευγαριών τα οποία αναζητούσαν μάταια τρόπους να αποκτήσουν παιδί. Οι περιπτώσεις εξαπάτησης, σύμφωνα με τη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αρχές, ξεπερνούν τις 530, ενώ η παράνομη λεία του κέντρου γονιμότητας, εκτιμάται βάσει υπολογισμών, ότι ενδεχομένως ξεπέρασε ακόμα και τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ!
Εκτός από τον 75χρονο γυναικολόγο-“αρχηγό” του κυκλώματος και τον 46χρονο εμβρυολόγο που παραμένουν προφυλακισμένοι από τον Αύγουστο του 2023, τα νέα στοιχεία οδήγησαν στη σύλληψη δύο ακόμα προσώπων που απολογήθηκαν την Πέμπτη στον Ανακριτή. Πρόκειται για έναν διεθνώς βραβευμένο γυναικολόγο, Διευθυντή κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και έναν 46χρονος χειρούργος- γυναικολόγος με… συχνές τηλεοπτικές παρουσίες σε μέσα της Κρήτης ως ειδήμων σε θέματα γονιμότητας. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε κατά την έρευνα των αρχών, περιλαμβάνεται και το όνομα γνωστού μαιευτήρα που συνεργάζεται με μεγάλη ιδιωτική κλινική των Αθηνών, αλλά και δύο ακόμα γυναικολόγοι με δραστηριότητα στην πόλη των Χανίων.
Με βάσει τη δικογραφία ο 46χρονος Χανιώτης γυναικολόγος, φέρεται να εμπλέκεται σε 73 περιπτώσεις εξαπάτησης, ενώ ο καθηγητής από το Ηράκλειο σε 59. Μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 100.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
“Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως άλλα πρόσωπα. Κατά περίπτωση ο εντολέας μας έκανε χρήση των εγκαταστάσεων της κλινικής των Χανίων και αντιλαμβάνεστε ότι, ό,τι πραγματικά συνέβη στο κέντρο ήταν και είναι αποκλειστική ευθύνη εκείνων στους οποίους έχουν αποδοθεί οι ανάλογες κατηγορίες”, ανέφεραν σε δήλωση τους οι δικηγόροι του καθηγητή γυναικολογίας, Αλέκα Σπανάκη και Γιώργος Στειακάκης, “φωτογραφίζοντας” ως υπεύθυνους τους προφυλακισμένους γιατρούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του 75χρονου γυναικολόγου και του 46χρονου εμβρυολόγου, λήγει στις 10 Φεβρουαρίου, με τις αρχές να επισπεύδουν την ολοκλήρωση της έρευνας σε μια προσπάθεια να φτάσει και η δεύτερη δικογραφία στα χέρια του Εισαγγελέα, πριν αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι.
Συνολικά 274 γυναίκες από τις 298 που εξετάστηκαν από τις αρχές, είχαν εξαπατηθεί από τα μέλη του κυκλώματος, στα οποία είχαν απευθυνθεί στο ιατρείο του 75χρονου για επίτευξη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα, έπεσαν στην παγίδα της εγκληματικής οργάνωσης, περισσότερες από μία φορές. Στα προγραμματισμένα ραντεβού, οι γιατροί, υπέβαλλαν τα θύματα τους σε διαδικασία νάρκωσης, όμως όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν προχωρούσαν ουδέποτε σε ωοληψία. Μάλιστα δεν δίσταζαν και χορηγούσαν στους ενδιαφερόμενους ψευδείς βεβαιώσεις, δίνοντας τους ψεύτικες ελπίδες. Ακόμα και όταν γνώριζαν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα γονιμοποίησης, υπέβαλλαν γυναίκες σε πολλαπλές διαδικασίες, με στόχο να καρπωθούν περισσότερα χρήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις οι γιατροί πρότειναν σε ενδιαφερόμενα ζευγάρια μίξη γενετικού υλικού (σ.σ. μεταφορά εμβρύων με γενετικό υλικό του ζεύγους και με γενετικό υλικό δοτών κατά τον ίδιο κύκλο εμβρυομεταφοράς), μια ιατρική διαδικασία που θεωρείται έκνομη ενέργεια καθώς είναι αδύνατη η εξακρίβωση της βιολογικής ταυτότητας του παιδιού που θα γεννιόταν.
Για αυτές τις εικονικές πράξεις, εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος των εμπλεκόμενων γιατρών ξεπέρασε τις 926.000 ευρώ, ενώ η άσκοπη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ζημίωσε τους εξαπατημένους ασθενείς κατά 254.801 ευρώ.
Αφαίρεση γενετικού υλικού
75 γυναίκες και άνδρες, που είχαν προστρέξει στην κλινική των Χανίων, σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, είδαν το γενετικό υλικό τους να διανέμονται εν αγνοία τους ως… δωρεά σε τρίτα περιστατικά για την επίτευξη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε δύο περιπτώσεις, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρξε δημιουργία εμβρύων από ωάρια της ίδιας γυναίκας και σπέρμα του ίδιου άνδρα, με το γενετικό υλικό να διανέμεται σε δύο διαφορετικά ζευγάρια, ουσιαστικά οδηγώντας στη γέννηση, από διαφορετικές γυναίκες, παιδιών που τυγχάνουν βιολογικά αδέρφια.
Μεσιτείες για δωρεά ωαρίων
Ακόμα και… 63 διανομές γενετικού υλικού από την ίδια δότρια, διαπιστώθηκε στα πλαίσια της έρευνας των αστυνομικών, που ανέλυσαν τα χειρόγραφα αρχεία της κλινικής. Ο έλεγχος αφορούσε την πενταετία, μεταξύ 2018 και 2023. Όπως προκύπτει οι κατηγορούμενοι γιατροί, συστηματικά χρησιμοποιούσαν ωάρια από την ίδια γυναίκα, αδιαφορώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει περισσότερες από 10 διανομές. Συνολικά στα αρχεία βρέθηκαν καταγεγραμμένες 173 δότριες ωαρίων, οι οποίες υποβλήθηκαν σε 333 διαφορετικές ωοληψίες και τα ωάρια τους διανεμήθηκαν σε 1226 διαφορετικούς λήπτες. Οι περισσότερες από αυτές, δεν είναι καταχωρημένες στο Εθνικό μητρώο δοτών.
Από τον ίδιο έλεγχο προέκυψε ότι η κλινική, δεν προχωρούσε στους απαιτούμενους ιατρικούς ελέγχους στις δότριες ωαρίων κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει άγνωστες συνέπειες ως προς την υγεία τους. Ταυτόχρονα, συστηματικά εξαπατούσαν τους λήπτες του γενετικού υλικού, με ψευδή στοιχεία και αναληθές ιατρικό ιστορικό για τις δότριες.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις εξεταζόμενων μαρτύρων, προέκυψε ότι η αμοιβή της κλινικής ανά ζευγάρι, για ιατρικές πράξεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ωάριο προερχόμενο από δωρεά, κυμαινόταν από 1.300 έως 7.000 ευρώ, ποσό που αφορούσε μόνο στην αγορά του γενετικού υλικού. Από τις καταχωρημένες διανομές, υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι, έλαβαν από ζευγάρια λήπτες χρηματικά ποσά μεταξύ 1.593.800 ευρώ έως και 8.582.800 ευρώ.
Τουλάχιστον επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να διατηρούσε από το 2018 έως το 2023, γυναικολόγος-καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αρχές. Οι λογαριασμοί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ ο γιατρός δεν προσκόμισε αναλυτικές κινήσεις ως όφειλε. Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, ο 59χρονος πρώην Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, απέκτησε το 2021 ακίνητο στο εξωτερικό αξίας τουλάχιστον 808.407,93€, δηλώνοντας με εκπρόθεσμες δηλώσεις πόθεν έσχες που υπέβαλε, ότι η αγορά του ακινήτου έγινε με δάνειο και με χρηματικά ποσά που προέρχονται από εισοδήματα προηγούμενων ετών, ωστόσο αυτό δεν διαπιστώθηκε. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα το 2023, ο 59χρονος είχε προχωρήσει σε ανάληψη13.995,56€ από Σωματείο στο οποίο ήταν πρόεδρος χωρίς να καταχωρήσει το ποσό στα βιβλία εξόδων, ενώ το ίδιο έτος καταθέσεις που δηλώθηκαν ως έσοδα του ιατρείου του, χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως αδήλωτα έσοδα που δεν συνδέονται με καταθέσεις πελατών. Μάλιστα στα πλαίσια του ελέγχου διαπιστώθηκε ανακριβής δήλωση πόθεν έσχες και από την 59χρονη σύζυγο του.