Πέντε Βρετανοί επιστήμονες επέκριναν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 ακόμη και κατά 12 εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι τα επαληθευμένα χρονοδιαγράμματα δεν θα πρέπει να τροποποιούνται «χωρίς ισχυρή επιστημονική υποστήριξη ή αποδείξεις».
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, οι επιστήμονες γράφουν ότι το σχέδιο βασίστηκε σε «υποθέσεις» και όχι σε επιστημονικά στοιχεία ή σε δεδομένα από τις δοκιμές. Αμφισβητούν επίσης τη λογική πίσω από την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Οι επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ, του Μάντσεστερ και του Ντε Μόντφορτ, λένε επίσης ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών της Κοινής Επιτροπής Εμβολίων και Εμβολιασμού (JCVI) της κυβέρνησης, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αμφισβητήθηκαν από τους παρασκευαστές».
«Η συμβουλή της JCVI (…) να καθυστερήσει η δεύτερη δόση κατά 4-12 εβδομάδες δεν βασίζεται σε δεδομένα από τις δοκιμές, αλλά σε μια εικασία για το τι θα συνέβαινε αν δεν την χορηγούσαν μετά από 21 ημέρες», γράφουν. «Μολονότι οι εικασίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη μιας υπόθεσης, από μόνες τους δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να τροποποιηθεί μια γνωστή, αποτελεσματική δοσολογία», προστίθεται σε αυτό το άρθρο.
Η Βρετανία χορηγεί επί του παρόντος δύο εμβόλια για την Covid-19, ένα των Pfizer/BioNTech και ένα των AstraZeneca/Οξφόρδης. Την περασμένη εβδομάδα η JCVI πρότεινε να αλλάξει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χορήγησης των δόσεων ώστε να εμβολιαστεί αρχικά μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με μόνο μία δόση ώστε «να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε νοσοκομεία», αντί να εμβολιαστούν λιγότεροι άνθρωποι με δύο δόσεις.
Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι είπε νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι υπάρχουν «άγνωστες» παράμετροι στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα, αν και μικρή, να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμεινε στη σύστασή του για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέσα σε διάστημα 21-28 ημερών. Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «υπό εξαιρετικές συνθήκες», λόγω επιδημιολογικών συνθηκών ή εξαιτίας περιορισμών στον εφοδιασμό, όπως εξήγησε ο Αλεχάντρο Κραβιότο, ο πρόεδρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ειδικών (SAGE) του ΠΟΥ για τους εμβολιασμούς.
Οι δύο εταιρείες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό αν η δεύτερη δόση του χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών από την πρώτη.