Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η πίτα αποτελεί τοπικό έδεσμα που δημιουργείται με τέχνη και μεράκι από τις νοικοκυρές. Και αν συνήθως όταν αναφερόμαστε σε πίτες, μας έρχονται στο μυαλό αλμυρές πίτες, οι γλυκές δεν υπολείπονται σε κέφι και πρωτοτυπία.
Η λίστα taste Atlas μάλιστα εκτίμησε τις ελληνικές πίτες και κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λίστα με τις 76 Καλύτερες Γλυκές Πίτες του κόσμου, ενώ μία ανακηρύσσεται «Σταρ πίτα» καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και μάλλον δεν φαντάζεσαι ποια είναι…
Η ελληνική πίτα που ξεχώρισε και οι άλλες δύο που διακρίθηκαν
Μία ελληνική πίτα κατάφερε να ξεπεράσει τις περίτεχνες γλυκές πίτες παγκοσμίως και να φτάσει στην κορυφή… Μην ψάχνετε, έχουμε νικήτρια και είναι η…
Μελόπιτα
Αυτό το ελαφρύ ελληνικό επιδόρπιο, η μελόπιτα, συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αλλά οι ποικιλίες του συναντώνται και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα με βάση το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλό κέικ χωρίς κόρα. Συνιστάται να γαρνίρετε τη μελοπίτα με λίγη κανέλα και επιπλέον λίγο μέλι.
Στη θέση 5 βρίσκουμε την γνωστή Γαλατόπιτα
Μία στενή συγγενής του γαλακτομπούρεκου -διακρίνεται από τη χρήση φύλλων- η κλασική ελληνική γαλατόπιτα συνδυάζει σιμιγδάλι, γάλα, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη σε μια κρεμώδη λιχουδιά. Συχνά εμπλουτισμένη με ξύσμα εσπεριδοειδών (και τυλιγμένη σε ζύμη σε ορισμένες περιοχές), η γαλατόπιτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και συνήθως γαρνίρεται με ζάχαρη άχνη ή κανέλα.
Με την ελαφριά υφή και τη λεπτή γεύση της, μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίσταση και είναι πιο απολαυστική όταν διατηρείται σε απλή ψύξη.
Και στη θέση 18 η δημοφιλής Μηλόπιτα
Η ελληνική εκδοχή της μηλόπιτας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές σε όλη τη χώρα. Παρασκευάζεται είτε ως ένα πλούσιο κέικ που συνδυάζει μήλα με κανέλα και μαλακή, βουτυρένια ζύμη, είτε ως μια απλή πίτα, στην οποία η ζύμη με φύλλα κρούστας καλύπτεται από μια απολαυστική γέμιση μήλου.
Οι συνήθεις προσθήκες συχνά περιλαμβάνουν καρύδια, διάφορα είδη αρωμάτων και αποξηραμένα φρούτα. Σε όλες τις μορφές και παραλλαγές της, η μηλόπιτα συνήθως συνοδεύεται με καφέ και σερβίρεται ως απογευματινό επιδόρπιο.
Πίτα στη… 10άδα
Η υπόλοιπη γλυκιά δεκάδα της πίτας συμπληρώνεται από γνωστές και γευστικές δημιουργίες που αξίζει να δοκιμάσουμε επίσης για να έχουμε και εμείς ολοκληρωμένη άποψη για τις φιναλίστ.
Key Lime Pie Φλόριδα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Szarlotka (Pie) Πολωνία
Appeltaart Ολλανδία
Finnish blueberry pie (Mustikkapiirakka) Φινλανδία
Almás pite Ουγγαρία
Geraardsberg mattentaart GERAARDSBERGEN, Βέλγιο
Banoffee pie JEVINGTON, Αγγλία
Vlaai Λίμπεργκ, Κάτω Χώρες
Πηγή: Taste Atlas