Το ποπ κορν, αυτό το γνωστό σνακ και αγαπημένη συνήθεια στον κινηματογράφο, έχει μεγάλη ιστορία που φτάνει στην εποχή των σπηλαίων
Με το σημερινό της doodle η Google τιμά την ιστορία του ποπ κορν. Προφανώς και κάποιος θα αναρωτηθεί (και ορθά) «μα καλά, πόση ιστορία μπορεί να έχει το ποπ κορν»; Και όμως. Έχει. Και όχι απλά έχει αλλά ξεκινάει από την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε ακόμα στις σπηλιές!
Πριν από αυτή τη «βουτιά» στο χρόνο ας εξηγήσουμε από που προέρχεται η ονομασία. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από το αμερικάνικο «puffed kernels of corn». Και επειδή δε θα ήταν εύκολο να πηγαίνει κάποιος, για παράδειγμα, στον κινηματογράφο και να ζητά «puffed kernels of corn» επικράτησε η μικρότερη δυνατή εκδοχή, αυτή του ποπ κορν. «Νονός» ήταν ο λεξικογράφος Ράσελ Μπάρτλετ, που ετυμολόγησε το σνακ από τον ήχο που έβγαζε όταν άνοιγε ο καρπός στο ψήσιμο.
Σνακ και για τους ανθρώπους των σπηλαίων
Η κατανάλωση του ποπ κορν ξεκίνησε ήδη από την εποχή των σπηλαίων! Μπορεί τότε κινηματογράφος να μην υπήρχε αλλά υπάρχουν ευρήματα που πιστοποιούν πως οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει το συγκεκριμένο σνακ πριν από 5000 χρόνια! Το παλαιότερο εύρημα, μάλιστα, προέρχεται από το Νέο Μεξικό κάτι που κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν το ποπ κορν καθαρά αμερικάνικο προϊόν!
Μάλιστα, ψημένη εκδοχή του καλαμποκιού έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους σε τάφους στο Περού που χρονολογούνται ακόμα παλαιότερα.
Αργότερα οι ιθαγενείς έφτιαχναν μπύρες, σούπες ακόμα και κοσμήματα από τα «άσκαστα» ποπ κορν, ενώ γνώστης αυτού του σνακ φαίνεται πως ήταν και ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Στην πραγματικότητα η πρώτη επίσημη καταγραφή που έχουμε σχετικά με το ποπ κορν είναι από τον Φεβρουάριο του 1630 όταν ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ έμαθε την τέχνη του ποπ κορν σε κάποιους Βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.
Λέγεται, μάλιστα, πως τους το παρουσίασε μέσα σε κοιλιά ελαφιού η οποία είχε θερμανθεί με αποτέλεσμα το ποπ κορν να «σκάει» εκεί μέσα!
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Popped Culture: A Social History of Popcorn», Andrew Smith, έγραψε πως «το πιο πιθανό είναι φαλαινοθήρες από τη Βόρεια Αμερική να πήγαν στη Χιλή, να βρήκαν ποικιλίες καλαμποκιού, να τις θεώρησαν χαριτωμένες και να τις έφεραν πίσω στη Νέα Αγγλία, στις αρχές του 19ου αιώνα».
Από εκεί και πέρα η εξάπλωσή του ήταν το μόνο εύκολο! Οι άνθρωποι αγάπησαν το ποπ κορν τόσο για τη γεύση του όσο και για τον τρόπο που «έσκαγε»!
Υπάρχουν καταγραφές πως έτρωγαν το ποπ κορν ακόμα και σαν πρωινό, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν και βασικό συστατικό του εορταστικού τραπεζιού την Ημέρα των Ευχαριστιών!
Από τη δεκαετία του 1820 και έπειτα συναντάμε το ποπ κορν σχεδόν παντού στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η διάδοση είναι τεράστια και κάπως έτσι κερδίζει και την επίσημη ονομασία του (που έφτασε μέχρι τις ημέρες μας).
O πρώτος επιχειρηματίας που ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή ποπ κορν ήταν ο Γερμανός μετανάστης Φριτς Ρακχάιμερ που παρουσίασε την εφεύρεσή του στη διεθνή έκθεση του Σικάγο το 1893. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, το 1885 κυκλοφόρησε η πρώτη «μηχανή παρασκευής ποπ κορν», την οποία εφηύρε ο Τσαρλς Κρέτορ. Η C. Cretors & Co. βρίσκεται Ιλινόις και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.
Η συγκεκριμένη εφεύρεση, μάλιστα, ήταν και αυτή που ευθύνεται για την εκτόξευση των πωλήσεων στους κινηματογράφους.
Αρχικά, βέβαια, οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν το ποπ κορν καθώς πολλοί θεατές τα πετούσαν στον αέρα είτε για πλάκα, είτε για να διαμαρτυρηθούν για το θέαμα με αποτέλεσμα να λερώνονται τα χαλιά!
Από το κραχ στο σπιτικό ποπ
Και αυτό, όμως, άλλαξε, την περίοδος μετά το Κραχ και τη μεγάλη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Οι κινηματογραφόφιλοι ζητούσαν κάποιο οικονομικό σνακ και με δεδομένο πως, πλέον, ακριβά, χαλιά δεν υπήρχαν για να λερωθούν, ουσιαστικά επέβαλαν στους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων την πώληση ποπ κορν!
Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η στενή… σχέση του ποπ κορν και των κινηματογράφων εξελίχθηκε σε «γάμο» καθώς τα «ανταγωνιστικά» σνακ όπως οι καραμέλες και τα αναψυκτικά αντιμετώπιζαν προβλήματα από την έλλειψη ζάχαρης.
Με την «εκτόξευση» της τηλεόρασης το ποπ κορν μπήκε και στα σπίτια όλων μας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, «πετάνε» μέσα στην κατσαρόλα καρπούς καλαμποκιού και αφού το καπάκι «χορέψει» για μερικά λεπτά, έχουν έτοιμο ένα γευστικό σνακ για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ταινία.
Πηγή: reader.gr