πορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα airfryer ακούνε όσα λέμε, τα καταγράφουν και ύστερα κλέβουν και προωθούν προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες μας.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διαπίστωσε ότι δύο δημοφιλή μοντέλα φριτέζας κατασκοπεύουν τους ιδιοκτήτες τους.
Ακούγεται σαν κάτι απίθανο, όμως δεν πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά για κάτι πραγματικό.
Ενώ οι φόβοι γύρω από τα smartphones που παρακολουθούν τις συνομιλίες μας είναι υπαρκτοί εδώ και χρόνια, αποδεικνύεται ότι μπορεί να μην είναι η μόνη συσκευή στο σπίτι που μας κατασκοπεύει.
Εφαρμογές που συνδέονται με air fryer συσκευές έχει αποδειχθεί πως παρακολουθούν συνομιλίες και στη συνέχεια μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν.
Ορισμένες από τις εφαρμογές ζήτησαν από τους χρήστες την άδεια να εντοπίζουν την τοποθεσία τους και να καταγράφουν ήχο στο τηλέφωνό τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Which?, το σκεπτικό πίσω από το αίτημα για άδεια που παρέχουν πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα δεν εξηγείται στην εφαρμογή.
Ωστόσο, η έρευνα ανέφερε ότι η συλλογή δεδομένων υποδηλώνει ότι μπορεί να διαβιβαστούν σε τρίτους για λόγους μάρκετινγκ.
Σε δήλωσή του, ο εκδότης του περιοδικού Which?, Harry Rose, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει πώς οι κατασκευαστές έξυπνης τεχνολογίας και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται είναι σήμερα σε θέση να συλλέγουν δεδομένα από τους καταναλωτές και αυτό συχνά γίνεται με ελάχιστη ή καθόλου διαφάνεια.
Η Which? έχει ζητήσει να υπάρξουν κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές που να περιγράφουν τι αναμένεται από τους κατασκευαστές έξυπνων προϊόντων και η ICO επιβεβαίωσε ότι την άνοιξη του 2025 θα εισαχθεί ένας κώδικας – αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από αποτελεσματική επιβολή, μεταξύ άλλων και κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».