Η ταραμοσαλάτα είναι ένας υπέροχος μεζές με κρεμώδη υφή, που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και την Τουρκία κι έχει την τιμητική της κατά την περίοδο της νηστείας, διότι δεν περιέχει γαλακτοκομικά και αυγά πουλερικών.
Είναι το αχώριστο ταίρι της Σαρακοστιανής λαγάνας και διχάζει τους φανατικούς οπαδούς με τους δύο τρόπους παρασκευής της: Με ψωμί ή με πατάτα.
Υλικά για τη συνταγή
100 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 γραμμάρια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
1 πολύ μικρό κρεμμύδι
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μεγάλο και λεπτόφλουδο ζουμερό λεμόνι
Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάστε το ψωμί σε λίγο νεράκι και στραγγίστε το καλά.
Καθαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε το στο μούλτι (ή στο ραβδομπλέντερ) μαζί με τον χυμό και 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο.
Πολτοποιήστε τα πολύ καλά ώστε να λιώσει το κρεμμύδι, βάλτε τον ταραμά και το ψωμί και συνεχίστε το χτύπημα.
Ρίξτε βροχηδόν (σαν κλωστή σιγά-σιγά) το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπήστε πολύ καλά τον ταραμά για ακόμα μερικά λεπτά μέχρι να γίνει πολύ αφράτος.
Δοκιμάστε τον και αν χρειάζεται προσθέστε επιπλέον λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο λάδι. Αν θέλετε πιο απαλή τη γεύση της ταραμοσαλάτας, μπορείτε να βάλετε λίγο ακόμα ψωμί.
Το μυστικό για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα
Είναι απαραίτητο να προσθέτουμε το λάδι, σε συνεχή, αλλά αργή ροή, σαν μια κλωστή, για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα. Επίσης, σταδιακά, προσθέτουμε και το λεμόνι, για να ελέγχουμε την ποσότητά του και να φέρουμε το μείγμα στο σημείο οξύτητας που επιθυμούμε.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μείγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα. Οπότε επιλέγοντας το μπλέντερ (και όχι το μούλτι, με τους κόφτες) ή το Thermomix θα της εξασφαλίσουμε πιο κρεμώδη υφή. Για να μην κόψει την δουλεύουμε με σόδα ή ανθρακούχο νερό ή παγάκια.
Αλλά και αν κόψει, ανακατεύοντας τη με κάτι κρύο θα επανέλθει. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό ή 2-3 παγάκια και 1 κουταλίτσα ταραμά. Αν την δουλεύουμε στο μίξερ, ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν τα παγάκια και να ενσωματωθεί πλήρως ο ταραμάς.