Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στον κατολισθητικό κίνδυνο που υπάρχει στη Σαντορίνη κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία έλαβε μέρος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν κυρίως στις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αλλά και στην προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες.
Λέκκας: Οι πέντε περιοχές εφαρμογής των μέτρων
Ο κ. Λέκκας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλντέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:
Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
Το Λιμάνι Αθηνιού
Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού).
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.
Η τοποθέτηση του Ευθύμη Λέκκα
«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.
Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας. Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως είναι η «πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα».
Παπαζάχος: Οι δονήσεις θα συνεχιστούν
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Εύη Νομικού: Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης
«Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956», σημείωσε η κυρία Νομικού, προσθέτοντας:
«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό».
Δείτε το βίντεο – Ευθ. Λέκκας: Μεγάλος κατολισθητικός κίνδυνος στη Σαντορίνη – Οι πέντε περιοχές εφαρμογής μέτρων