Ο χορός των Ρίχτερ σε Σαντορίνη και Αμοργό καλά κρατεί για ακόμα μία μέρα, τρομοκρατώντας τους κατοίκους και προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Η Σαντορίνη σείεται, αφού κάθε πέντε λεπτά μία σεισμική δόνηση ταρακουνά το νησί.
Οι σεισμολόγοι παρατηρούν ότι η δραστηριότητα επικεντρώνεται πάνω από τη βραχονησίδα Άνυδρο, με το ερώτημα όλων να είναι τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή.
“Θα έλεγα ότι υπάρχει μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα, να έχουμε τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού που μπορεί να φτάσει τα 6 ή και μεγαλύτερο. Ένας σεισμός του 6, 6,2, 6,3, 6,5, δεν είναι ένα απίθανο σενάριο”, είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.
“Με βάση τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και 25 με 30 χρόνια, η σχέση μήκους ρήγματος με τον σεισμό που αναμένεται είναι ότι μπορεί να φτάσει το μέγεθος του 6”, είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
Υπάρχουν και επιστήμονες που θεωρούν ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να επέλθει και με μία χαμηλότερης τάξεως δόνηση.
“Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα σεισμό της τάξης των 5,2, 5,3 βαθμών για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις”, είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Οι συνεχείς σεισμοί φέρνουν νέες κατολισθήσεις, στο οδικό δίκτυο και στη Βλυχάδα.
Η δυναμική των σεισμών εντείνεται και μαζί αυξάνεται και η ανησυχία, με τον γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη να επισημαίνει ότι όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνεται και το αναμενόμενο μέγεθος του.
“Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, οπότε θα μπούμε στην καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι”, σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, κάτοικοι και εργαζόμενοι, εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει το νησί αυτές τις ημέρες. Άλλοι με τα πλοία, που αναχωρούν γεμάτα, τις προβλήτες των λιμανιών να βουλιάζουν από τον κόσμο που φεύγει. Άλλοι με αεροπλάνα, που αναχωρούν συνεχώς απ’ το νησί.
Το καλό και το κακό σενάριο
Οι ειδικοί που παρακολουθούν διαρκώς και από κοντά το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, μιλούν είτε για κύριο σεισμό 5,5 Ρίχτερ που είναι το καλό σενάριο μέχρι για μεγαλύτερα μεγέθη που μπορεί να προκαλέσουν μικρή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, αλλά ακόμα και για ένα τσουνάμι, που είναι το ακραίο σενάριο. Και κανένα σενάριο δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.
Μετά τις απανωτές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σήμερα, υπάρχουν κι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στις Κυκλάδες έχει δημιουργηθεί σμηνοσειρά.
“Η δραστηριότητα περιοριζόταν εδώ που βλέπετε τα μπλε σύμβολα, που σημαίνει πιο μικρούς σεισμούς και στη συνέχεια απότομα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλοι σεισμοί έγινε αυτή η μετατόπιση και παραμένει αυτές τις τρεις τέσσερις μέρες τώρα”, είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.
Όπως εξηγούν στο MEGA ειδικοί επιστήμονες του σεισμολογικού ινστιτούτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε μία τέτοια περίπτωση η κορύφωση θα φέρει και αποδυνάμωση, που θα έχει διάρκεια.
“Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε κάπου εδώ πάνω, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τους πιο πολλούς σεισμούς αυτών των μεγεθών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδυναμώνεται και το μέγεθος”, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης.
Με βάση το σενάριο της δημιουργίας σμήνους σεισμών, θα μπορούσε ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα, να είναι και ο κύριος; Οι απόψεις διίστανται.
“Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι, εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο αυτό. Ενδεχομένως, ο 5, που έγινε πριν μισή με μία ώρα περίπου, να ήταν ο κύριος”, είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
“Δεν νομίζω, είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος”, ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Γκανάς: Το ηφαίστειο έχει ήδη ξυπνήσει
Αυτό που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν μπορεί να υπάρξει ηφαιστειακή διέγερση λόγω των συνεχόμενων δονήσεων.
Τη δική του εκτίμηση για την αιτία της αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας έδωσε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει από τον Αύγουστο”.
Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στη ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία “σμηνοσειρά”, δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. “Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις”, είπε ο επιστήμονας.
Ως προς το πού θα καταλήξει όλο αυτό, ο κ. Γκανάς εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: ή δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ή αν ένα ρήγμα σπάσει, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, με τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Δείτε το βίντεο – Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι εκτιμά ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς