Τον απόλυτο τρόμο έζησαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, πριν από λίγα λεπτά, αφού ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το νησί.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε και στην Ίο.
Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Open, που βρίσκεται στο νησί, μετά την εκδήλωση της ισχυρής σεισμικής δόνησης, ακολούθησαν μικροδονήσεις χαμηλότερης εντάσεως, οι οποίες δεν σταματούν να ταρακουνούν τη Σαντορίνη.
Τα σχολεία θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά, αύριο, Τρίτη, (4/2), και στα νησιά Πάρος και Τήνος.
Δείτε το βίντεο – Τελευταία εξέλιξη: Σεισμός 4,8R στη Σαντορίνη
Λέκκας: Μπορεί να έχουμε σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5 Ρίχτερ
Για τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη.
Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε μεταξύ άλλων πως οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται αμείωτοι και σήμερα με μεγέθη της τάξεως 4 έως 5 Ρίχτερ ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει αμείωτη και σήμερα, έχουμε αρκετά μεγάλα μεγέθη, της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών. Είναι μεγέθη τα οποία γίνονται έντονα αισθητά στους κατοίκους του νησιού και βεβαίως αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά πια, δηλαδή κοντά στην Αμοργό.
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956 και να γεμίσει πάλι ενέργεια. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού».
Διαφορές μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους.
Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως επίσης θετικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτό που αναλύσαμε και στην Επιτροπή, ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εξελισσόμενες σεισμό ηφαιστειακές διεργασίες στην Καλντέρα και στο Κολούμπο. Δεν συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητες, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, βεβαίως είναι άνθρωποι που φοβούνται τους σεισμούς και αυτοί είναι φυσικό να απέρχονται από το νησί. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται κατά περιόδους στο νησί, οπότε και αυτοί φεύγουν από το νησί, ένας αριθμός.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι το σύνολο των κατοίκων του νησιού, εκτός αν είναι σε ειδική κατηγορία, είναι πολύ ψύχραιμοι και συμπεριφέρονται πολύ καλά στους σεισμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε τέσσερις αρκετά μεγάλος σεισμός της τάξεως των 4,8 που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί. Η αντίδραση ήταν πολύ φυσιολογική και πολύ ψύχραιμη θα έλεγε κανένας».
Εκτόνωση του φαινομένου και οδηγίες
Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι: «Εάν είχαμε έντονο σεισμικό φαινόμενο θα υπήρχε γρηγορότερη απόσβεση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο σεισμό ο οποίος είναι αρκετά πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους και θα πηγαίναμε σε μία φάση γρήγορης απόσβεσης της σεισμικής δραστηριότητας. Εδώ έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία με σεισμούς που φτάνουν μέχρι τα 5 Ρίχτερ και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή αρκετές βδομάδες. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την εξέλιξη της ακολουθίας χρονικά.
Τα δημόσια κτίρια είναι στη φάση ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει τα κτίρια. Από κει και πέρα, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από έναν δομημένο ιστό όπου είναι σε ένα μεγάλο φάσμα. Δηλαδή από τα πολύ παλιά κτήρια, τα ερειπωμένα κτίρια, τα κτίρια που έγιναν τη δεκαετία του 60, του 70, του 80, τα σύγχρονα κτίρια, είναι όλο το φάσμα.
Γι’ αυτό και εμείς έχουμε δώσει την οδηγία προς τους κατοίκους, οι επιτροπές στις δύο επιτροπές έχουνε δώσει την οδηγία να μην κατοικούν μέσα σε σπίτια τα οποία είναι πολύ παλιά ή να μην διέρχονται έξω από ερειπωμένα ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Και βέβαια να προσέχουν να μην διέρχονται από περιοχές όπου έχουμε μορφολογικές ασυνέχειες και είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατoλισθητικά φαινόμενα».