Μαργαρίτης Σχοινάς: Εάν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ακόμη υπονομεύουν ή αρνούνται την απειλή στείλτε τους σε μένα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Με αφορμή την προσωπική μάχη του με τον κορωνοϊό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους αρνητές της πανδημίας. Είναι εντελώς διαφορετικό να συζητάς για τον κορωνοϊό και διαφορετικό να τον αντιμετωπίζεις από το κρεβάτι του νοσοκομείου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
«Είναι εντελώς διαφορετικό να συζητάς για τον κορωνοϊό ή να αντιμετωπίζεις τον ιό ως ρυθμιστής και να πολεμάς τον ιό από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Εάν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που ακόμη υπονομεύουν ή αρνούνται την απειλή στείλτε τους σε μένα» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Είναι η πρώτη μέρα που επιστρέφω [στα καθήκοντά μου] στην Κομισιόν μετά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό που διήρκεσε έναν δύσκολο μήνα. Είμαι χαρούμενος που είμαι πίσω και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, συναδέλφους, φίλους και πολλούς δημοσιογράφους που μου ευχήθηκαν περαστικά» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε γνωστό ότι είναι θετικός στον ιό μέσω ανάρτησης στο Twitter. Στην ανάρτησή του σημείωνε ότι έκανε τακτικό τεστ πριν να πάει στο Κολέγιο και βγήκε θετικό. Από τότε και μετά έχει μπει σε καραντίνα.
Η ανάρτηση του Andrzej T. Celiński στο twitter
Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι Έλληνας πολιτικός και σημερινός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962 και κατάγεται από τη Φούρκα Χαλκιδικής. Σπούδασε Νομική στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίου του το 1985. Συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολέγιο της Ευρώπης, το 1986.
Τέλος, το 1987, έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Τον Οκτώβριο του 2011, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα «High Potential Leadership», της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 1989, συμμετέχει στις εξετάσεις για υπαλλήλους της ΕΕ, πετυχαίνοντας και άρχισε να εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Από το 1999 έως το 2004, διετέλεσε Αναπληρωτής Επικεφαλής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως το 2007 και Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού (2004-2007).
Έγινε ευρωβουλευτής το 2007, όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο. Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 18 Ιουλίου 2019, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου, στην νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, ανακοινώθηκε από την εκλεγμένη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ανάθεση της θέσης του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και υπεύθυνο για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής, στον Μαργαρίτη Σχοινά.
Το όνομα του χαρτοφυλακίου του προκάλεσε αντιδράσεις λόγω του ξενοφοβικού τίτλου του «Προστασία του Ευρωπαϊκού Μας Τρόπου Ζωής» που κατόπιν άλλαξε σε «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» μετά από συνεχείς ενστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.